Site Overlay

Zo ziet de werkdag van een camerajournalist eruit

In deze video laat ik zien hoe mijn werk als camerajournalist eruit ziet. Ik werk als zelfstandig journalist en sinds begin 2020 werk ik vier a vijf dagen per week voor Streekomroep ZuidWest.

Redactieoverleg

En soms weet ik dan al wat me die dag te wachten staat en soms nog helemaal niet. In een centraal overleg met de redactie praten we elkaar bij over de onderwerpen waar we mee bezig zijn. Als camerajournalist ben ik van het begin tot het eind verantwoordelijk voor een nieuwsitem. Van het bedenken van het onderwerp tot het monteren van de video en het schrijven van een begeleidend artikel.

Het nieuws ligt op straat

Het nieuws ligt op straat, zeggen ze in de journalistiek weleens. En dat is zeker waar! Vaak loop of rij je ergens langs en vraag je je af “hee, wat gebeurt daar?” of “hoe zit dat?”. Het mooie van mijn vak is dat je die dingen dan kan uitzoeken. Ik krijg ook veel tips binnen van mensen uit mijn netwerk dat met de dag groter wordt. En natuurlijk komen er op de redactie ook persberichten en tips binnen, die kunnen leiden tot een nieuwsvideo.

Werkdag van een journalist

Sommige video’s die ik maak, komen dezelfde dag nog op tv. Daarom draai ik mijn reportages het liefst in de ochtend. Als ik onderweg ben naar een item, dan weet ik vaak al wie ik ga interviewen, wat ik wil weten en dus ga vragen. Soms weet ik dat allemaal niet of blijkt de situatie anders te zijn dan ik van tevoren kon inschatten en moet ik improviseren.

Filmen videoreportage

Als ik op locatie ben doe ik hoofdzakelijk twee dingen:
Ik maak beelden van het onderwerp. Wat dat onderwerp is is heel uiteenlopend. De ene dag sta ik bij een grote brand te filmen en de andere dag film ik op het platteland, in een museum, in een tuincentrum, op de kermis, noem maar op. Aan afwisseling dus geen gebrek in mijn werk. En het tweede wat ik doe is interviewen. Voor de meeste reportages interview ik ten minste twee mensen. Ze zeggen in de journalistiek niet voor niks: één bron is geen bron.

Televisie interview

Tijdens het interview sta of zit ik naast de camera en kijkt degene tegenover mij niet naar de camera, maar naar mij. Het filmen van een reportage duurt afhankelijk van het onderwerp tussen een half uur en twee uur. Dan lunch ik even, en daarna ga ik snel de video monteren voor de uitzending. Wil je weten hoe je je kunt voorbereiden op een interview? Bekijk dan zeker even deze video: Voorbereiden voor op een interview.

Ik maak een versie voor televisie, een versie voor internet, een artikel voor de site, een foto voor in de studio, fragmenten voor de nieuwsuitzending en een socialmediapost of facebook en instagram. Het komt weleens voor dat ik meerdere items per dag maak. Maar meestal concentreer ik me op één videoproductie per dag. Als ik na het maken van een item nog tijd over heb, dan ga ik aan de slag met de voorbereiding voor het volgende item.

Camerajournalist

Als camerajournalist ben ik dus vaak alleen op pad en ben ik verantwoordelijk voor zowel het filmen als het interviewen. In uitzonderlijke gevallen ga ik als verslaggever op pad met een cameraman of ben ik op pad samen met een andere verslaggever. Ook werk ik zo nu en dan samen met een student die stage loopt. Dat was in het kort een gemiddelde werkdag van een camerajournalist. Naast nieuwsreportages maak ik ook video’s voor bedrijven.