Site Overlay

Vijf redenen waarom je niet nerveus hoeft te zijn voor een interview

Als camerajournalist ben ik bijna dagelijks op pad om steeds verschillende mensen te interviewen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Voor mij zijn interviews dus dagelijkse kost. Maar veel mensen die ik interview, hebben zelden of nooit te maken met een interview. Vanuit mijn ervaring noem ik in deze blog en video vijf redenen waarom je niet nerveus hoeft te zijn als je voor een interview gevraagd wordt.

1. Jij hebt verstand van zaken

De eerste reden is misschien wel de allerbelangrijkste reden waarom je niet nerveus hoeft te worden. De reden dat jij wordt geĆÆnterviewd is omdat jij over een bepaald onderwerp veel af weet. Vaak kom ik mensen tegen die bijvoorbeeld hun werk zo vanzelfsprekend vinden, dat ze zich niet kunnen voorstellen dat het voor het merendeel van de kijkers een hele nieuwe wereld is! Het feit dat jij gevraagd bent, geeft je alle reden om zeker van je zaak te zijn!

2. Je hebt een gesprek met een mens

Ik hoor vaak van mensen dat ze er tegenop zien om voor de camera te staan. Het kan ook best eng zijn om recht in de camera te kijken en je verhaal te doen. Maar ik zal je wat vertellen: dat hoef je helemaal niet te doen! Vrijwel altijd kijk je naar de journalist die naast de camera staat! En je hoeft ook helemaal niet voor de vuist weg te spreken. De journalist stelt jou de vragen die je kan beantwoorden.

3. Het interview wordt gemonteerd

Misschien ben je wel bang dat de uiteindelijke video helemaal niet bij je in de smaak valt en dat er in de montage net dat stukje wordt gebruikt waarin jij vastliep. Wat je je dan moet realiseren is dat de journalist zelf ook een goede video wil afleveren. En dus de fragmenten zal gebruiken waarbij je op een duidelijke manier antwoord geeft.

4. Het is niet live!

De vierde tip heeft alles te maken met de vorige tip. En hoe logisch het ook klinkt, het is fijn het je te realiseren: het is niet live! Kom je even niet goed uit je woorden of kom je er tijdens het antwoorden achter dat je een beter antwoord kan geven?? Dan kan het altijd een keertje over!

5. Je kunt jezelf voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wil je weten wat je te wachten staat en wat je zeker wel en niet moet doen? Lees dan: Zo bereid je je voor op een interview. Samengevat zijn dit de vijf redenen waarom je niet nerveus hoeft te zijn voor een interview.

  1. Jij bent gevraagd omdat je verstand van zaken hebt.
  2. Je hebt een gesprek met een mens, niet met een camera.
  3. De video wordt gemonteerd. Kleine kans dat bloopers in de video komen.
  4. Het is niet live. Het kan dus altijd een keertje over.
  5. Je kunt jezelf voorbereiden op een interview.