Site Overlay

Zo kun je je op een interview voorbereiden


Bij veel mensen slaat in meer of mindere mate de paniek en onzekerheid toe als ze horen dat ze geïnterviewd zullen worden met een camera erbij. Waarschijnlijk helpt het dan om je goed voor te bereiden. Wat kun je verwachten en wat moet je wel en niet doen tijdens het interview? In deze blog en video ga ik aan de hand van zes tips uitleggen hoe je je op een interview kan voorbereiden.

1. Informeer naar de invalshoek

Als je wordt gevraagd voor een interview, dan weet je vrijwel altijd waarover je geïnterviewd gaat worden. Het onderwerp. Maar het kan ook fijn zijn om de invalshoek te weten. Zo kan het onderwerp van een reportage bijvoorbeeld moestuinieren zijn, en de invalshoek kan zijn “Hoe begin je een moestuin” maar het zou ook kunnen zijn “Hoe veilig is het om uit je eigen moestuin te eten” Allebei hetzelfde onderwerp, maar een andere invalshoek. Ken je de invalshoek, dan kun je je gerichter op het interview voorbereiden. Ook handig om te weten is de uiteindelijke duur van de productie. Zo kun je voor een video van een uur langere antwoorden met meer details geven, dan voor een video van twee minuten.

2. Niet teveel voorbereiden op interview

De tweede tip is misschien wat onverwachts, maar dat is: Bereid je niet te goed voor. Op die manier hou je het interview een beetje spontaan. Wat je zeker niet moet doen is een tekst uit je hoofd leren.

3. Herhaal het onderwerp van de vraag

De derde tip vind ik persoonlijk een hele belangrijke: herhaal het onderwerp van de vraag in je antwoord. Als de journalist je vraagt welke kleur de auto is zou je kunnen antwoorden: Rood. Maar veel beter is het om te antwoorden: De auto waarin ik rij ik rood van kleur.
Een ander voorbeeld: Als je wordt gevraagd “Hoe trots ben je?” Dan zeg je niet “erg trots”, maar je zegt. Ik ben erg trots op de prestatie van het team”.
Nog één voorbeeld: “Waarom worden er geen rondleidingen gegeven? ” zeg dan niet “Omdat we niet genoeg vrijwilligers hebben” Maar zeg: “Er worden geen rondleidingen gegeven omdat we niet genoeg vrijwilligers hebben”.

4. Kijk langs de camera tijdens het interview

De vierde tip: Heb een gesprek met de journalist naast de camera. Met andere woorden: kijk niet in de camera. (zoals ik nu wel doe) maar kijk langs de camera naar degene die je de vragen stelt.

5. Weet wat je wil zeggen tijdens het interview

De vijfde tip is een hele praktische: geef van tevoren aan wat je in ieder geval gezegd wil hebben. Mocht je het van tevoren vergeten zijn, dan heb je aan het eind van het interview ook altijd de gelegenheid om iets toe te voegen. Als de opnames eenmaal achter de rug zijn is het te laat om nog iets toe te voegen. Dus denk daar goed over na.

6. Je hoeft niet nerveus te zijn

De laatste tip: Natuurlijk kan het spannend zijn als je wordt geïnterviewd voor tv. Zeker als je het nog niet vaker heb gedaan. Maar er zijn een heleboel redenen waarom je niet nerveus hoeft te zijn voor een interview. Daarover maakte ik ook een video. Bekijk die zeker ook even!

Interview voorbereiden

Het lezen van deze blog of het bekijken van de bovenstaande vlog zijn al een goede voorbereiding op het interview. Veel succes!